Figi w sosie karmelowym.

0 (0 ocen)

Super

Składniki:

  • 2 świeże figi
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 kawałeczek kory cynamonu
    1 plasterek świeżego imbiru
    1 goździk
    2 łyżki wody
    garść malin
    2 gałki lodów

Figi w sosie karmelowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Figa z malinami 1. Figi opłukać i naciąć na krzyż.
    Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.
    Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami.
    Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje.
    Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym.

    Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy