Figowe caprese

0 (0 ocen)

Jesienią, kiedy świeże figi są na wyciągnięcie ręki polecam wykonać taką oto odmienną wersję tradycyjnego caprese. To świetny pomysł na szybką przekąskę, czy obiadokolację. Zapewniam, że figi i mozzarella smakują wyjątkowo!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • ok 80 gram rukoli,
    • 2 kulki mozzarelli,
    • około 4 figi,
    • 0,5 szklaki orzechów włoskich,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka miodu,
    • 1 łyżka octu balsamicznego,

Figowe caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukole przepłukujemy i dokładnie odsączamy. Gotową wykładamy na przygotowany półmisek lub talerze. Ser odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Figi także kroimy w plasterki.
    Plasterki sera oraz fig układamy naprzemiennie na rukoli.
    Orzechy przetrącamy na mniejsze kawałki i delikatnie przysmażamy na suchej patelni, by stały się bardziej chrupiące. Przestudzonymi posypujemy nasze danie.
    Miód, oliwę oraz ocet łączymy ze sobą. Otrzymaną mieszaniną polecamy caprese. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy