Figowy raj

0 (0 ocen)

Pyszny deser ze świeżej figi nafaszerowanej kaszą jaglaną posadzona na chmurce z bitej śmietany polany czekoladą i sokiem truskawkowym.Po prostu PYCHA

Składniki:

  • 4 świeże figi
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    6 kostek czekolady mlecznej
    2 lyżki soku truskawkowego bądź sosu
    80 g ugotowanej kaszy jaglanej ( w posłodzonej wodzie )
    2 łyżki cukru pudru

Figowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę ubij z cukrem pudrem.
  • 2. Z fig odetnij "czapeczki" wydrąż delikatnie środek ( nie wyrzucaj !)
  • 3. Kaszę jaglaną wymieszaj z miąższem fig. I Nafaszeruj nią figi. Przykryj czapeczkami. Zapiecz w piekarniku w 185 Stopniach przez 15 min
  • 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
  • 5. Do miseczek deserowych nałóż bitą śmietanę, ułóż na niej przestudzone figi, polej czekoladą oraz sokiem

Komentarze

Podobne przepisy