FIKUS

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja mama zawsze przygotowywała ten placek na Święta Bożego Narodzenia. To jest specjał mojego starszego brata. Zawsze się udaje.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 margaryna mleczna
    powidła śliwkowe (1 słoik 200 g )
    5 jajek
    2 łyżeczki kakao
    budyń wiśniowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 galaretki czerwone



Fikus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem,żółtka,margarynę, pół szklanki cukru-zagnieść ciasto.
    Podzielić na dwie części.
    1 część rozwałkować na blachę,posmarować powidłami,
    2 część podzielić na dwie części.
    Jedną z nich zetrzeć na tarce(najlepiej na grubych oczkach)na powidła,
    następnie ubić pianę z połową szklanki cukru,do tego dodać budyń i rozlać na placek. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i trzemy na tarce.
    Pieczemy ok.40 minut w tem.180 C.
    Po wystudzeniu zalać galaretką(przygotować wg. przepisu na opakowaniu)

    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy