Fikuśna straciatella Kasi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszności :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO

    5 żółtek
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    1 kostka margaryny (temperatura pokojowa)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka kakao

    MASA MANNOWA

    1litr mleka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 kostki margaryny
    1 szklanka kaszy manny
    kilka kropel aromatu śmietankowego

    MASA STRACIATELLA

    600 ml śmietanki 30 %
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
    1 tabliczka gorzkiej czekolady

Fikuśna straciatella kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. CIASTO

    Wszystkie składniki (oprócz kakao) włożyć do miski. Dobrze razem wyrobić. Ja ugniatam ręką. Odłożyć 1/3 ciasta do osobnej miseczki i dodać do niej kakao. Wymieszać.
  • ... 2. Ciasto dać na blaszkę. Między jasne ciasto wrzucić ciasto ciemne aby powstały "łatki"
  • ... 3. Piec 30 minut w 160 st C. Ostudzić.
  • ... 4. MASA MANNOWA

    Wszystkie składniki (oprócz kaszy) dać do garnka i zagotować. W momenie zagotowania wsypać powoli kaszę i szybkim ruchem mieszać do zgęstnienia aby nie powstały grudki.
  • ... 5. Gorącą masę wylać na upieczone ciasto. Ostudzić.
  • ... 6. MASA STRACIATELLA

    Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę namoczona we wodzie. Ubić dokładnie. Na końcu dodać posiekaną czekoladę delikatnie mieszając łyżką. Gotową masę wylać na ciasto. Schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy