Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Ajwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Filety:
    2 filety z kurczaka
    4 łyżki pasty ajwar
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
    2 łyżki oleju

    Makaron:
    200g makaronu, u mnie kokardki
    500g cukinii
    1 cebula
    1/3 szklanki śmietanki 30%
    100g startego sera cheddar
    sól, pieprz
    olej

Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flety przekładamy do miski, mieszamy w misce z ajwarem, solą, pieprzem, paprykami oraz olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
  • 2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce cukinię. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietankę, ser i przyprawy. Mieszamy z makaronem.
  • 3. Filet przed wyłożeniem na talerz kroimy w plastry, podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy