Ryba z sosem holenderskim

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna rybka z sosem Holenderskim.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • *1 kg filetów rybnych (dorsz lub inna ryba Atlantycka)
    *3 łyżki soku z cytryny
    *250 g masła
    *3 żółtka
    *5 łyżek białego wina
    *pieprz
    *plasterki cytryny
    *koperek do przybrania

Ryba z sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory pokroić w krążki. Sparzyć w gorącej ,gotującej ,osolonej wodzie przez 4 min.. Dobrze odsączyć.. Filety skropić sokiem z cytryny i posolić.SOS HOLENDERSKI: Roztopić masło,żółtka i wino ubić na parze na gęstą masę, Kropelkami dodawać stale mieszając, masło . Przyprawić solą i pieprzem. Pory ułożyć w żaroodpornym naczyniu ,polać połową sosu Holenderskiego . Następnie ułożyć filety i polać pozostałym sosem. Zapiekać w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 min.. Podawać przybrane plasterkami cytryny i koperkiem.Smacznego !

Komentarze

Podobne przepisy