Filet wieprzowy ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis otrzymałam od kuzynku, która pracuje w Niemczech..

  • 60 min

Składniki:

  • 2 słodkie polędwiczki wieprzowe
    75 dkg szpinaku
    4 pomidory
    8 dkg sera żółtego gouda
    1 cebula
    olej
    gałka muszkatołowa
    tymianek
    sól, pieprz

Filet wieprzowy ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25t065v 1. Szpinak opłukać, włożyć do garnka i gotować 15 min. Odcedzić.
    Polędwiczki oczyścić i pokroić w na porcje, w połowie związać nitką. Posypać tymiankiem, pieprzem i poddusić na oleju.
  • image-0kfricn 2. Cebulę pokroić w kostkę, pomidory ubrać ze skórki, wyjąć pestki, pokroić w kostkę
  • image-1cac6ch 3. Do patelni wlać olej , zeszklić cebulkę, dodać szpinak i pomidory. Na jednej połowie pomidory a na drugiej szpinak , razem poddusić około 10 min. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty . Zdjąć patelnię z palnika. Sos wylać na półmisek , ułożyć fileciki.

Porady

Danie podaję z ziemniakami na zimno - kartofel solet.

Komentarze

Podobne przepisy