Filet z kurczaka w sosie kurkowo paprykowym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Danie wymyśliłam sama,całej rodzinie bardzo smakowało.Sos ma lekko słodki smak,który idealnie komponuje się z kurkami.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 40 dkg kurek
    cebula
    3 podwójne filety z kurczaka
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól,pieprz
    garść papryki suszonej w płatkach
    1,5 łyżeczki tymianku
    2 łyżeczki mąki
    500 ml śmietany kremówki 30%
    oliwa
    szczypiorek do dekoracji

Filet z kurczaka w sosie kurkowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kurki gotujemy w osolonej wodzie około godzinę,odcedzamy.
    2.Cebulę kroimy na drobno,podsmażamy na złoty kolor.
    3.Filety kroimy w dużą kostkę,posypujemy papryką słodką,solą,pieprzem i gałką muszkatołową,mieszamy,mięso dokładamy do podsmażonej cebuli,smażymy pół godziny,podlewamy wodą i dusimy,aż mieso zmięknie.Dodajemy paprykę suszoną i tymianek,podlewamy śmietanką wymieszaną z mąką i gotujemy jeszcze chwilę do zagęszczenia sosu.

Porady

Dzięki mące wymieszanej ze śmietanką sos się nie zważy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy