Filet z mintaja na szpinaku pod serową kołderką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne ekspresowe danie dla zbieganych

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU a:
    3 filety z mintaja
    100 g ryżu
    400 g mrożonego szpinaku w brykiecie

    SKŁADNIKI DODATKOWY PODSTAWOWY:
    100 g sera gouda

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 30%
    gałka muszkatołowa
    przyprawa do ryby
    2 łyżki masła
    sól, pieprz

    DEKORACJA:
    pokrojona cytryna
    gałązka rozmarynu


Filet z mintaja na szpinaku pod serową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z mintaja na szpinaku  pod serową kołderką 1. Ryż ugotować według przepisu. Szpinak rozmrozić i odcedzić. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki masła. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodać śmietankę i jeszcze chwilę smażyć.
  • Filet z mintaja na szpinaku pod serową kołderką 2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Filet z mintaja na szpinaku pod serową kołderką 3. Filety rozmrozić, osuszyć i przyprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawa do ryb.
  • Filet z mintaja na szpinaku pod serową kołderką 4. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem i wyłożyć do niego ryż.
  • Filet z mintaja na szpinaku pod serową kołderką 5. Na ryż wyłożyć szpinak.
  • Filet z mintaja na szpinaku pod serową kołderką 6. Na szpinaku ułożyć filety.
  • Filet z mintaja na szpinaku pod serową kołderką 7. Wszystko pokryć żółtym serem i wstawić na 10 min do nagrzanego do 180 st.piekarnika. Po 10 min przestawić piekarnik na funkcję grilla i zapiekać jeszcze przez 5 min. Podawać z cząstkami cytryny. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy