Filet z pstrąga w prażonych migdałach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Najlepiej komponuje się ze szparagami i kurkami

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filet z pstrąga (każdy po 160g): 4 sztuki
    - oliwa z oliwek: 100 mililitrów
    - przyprawa do ryb: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - kurki: 320 gramów
    - płatki migdałowe: 8 łyżek
    - białe szparagi: 100 gramów
    - zielone szparagi: 100 gramów
    - suszony koper: 1 łyżeczka
    - masło ziołowe: 80 gramów
    - Sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta

Filet z pstrąga w prażonych migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do ryb Prymat, a następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  • 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurki, pod koniec smażenia dodać masło ziołowe, a gdy się rozpuści dodać migdały, sok z cytryny i suszony koper. Całość smażyć jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
  • 3. Rybę wyjąć z lodówki, odsączyć z marynaty i usmażyć na patelni na złoty kolor.
  • 4. Pstrąga ułożyć na ugotowanych szparagach i polać obficie kurkami w migdałach. Danie podawać z cząstką cytryny i ziemniakami z wody.

Komentarze

Podobne przepisy