Filety pod pierzynką marchewkowo-serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyszczamy, myjemy i leciutko rozbijamy. Smarujemy delikatnie oliwą i posypujemy solą. papryka oraz kurkumą. Odstawiamy. W tym czasie obieramy i myjemy marchewki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i przekładamy marchewkę. Chwilkę przesmażamy i podlewamy delikatnie wodą( ok. 80 ml ) aby się chwilkę poddusiła i lekko zmiękła. Odparowaną marchewkę dzielimy na pół i układamy na filetach. Filety przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 15-20 min dużo zależy od grubości filetów. Kilka minut przed końcem pieczenia na marchewkę wykładamy starty ser zmieszany z czosnkiem niedźwiedzim. Gdy ser się rozpuści filety podajemy.
Komentarze