4 pojedyncze filety z kurczaka
1 mała cukinia
Papryka czerwona
4 plastry wędzonego boczku
Kilka pieczarek
Parę pomidorów koktajlowych lub dwa duże
Natka pietruszki
Świeży tymianek lub suszony
Dwa ząbki czosnku
Sól, pieprz, olej
Filety z cukinią i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozbić przez folię na cienki płat , posolić, popieprzyć , natrzeć czosnkiem i odstawić przynajmniej na godzinę.
Cukinię przekroić na pół- wydrążyć środek i zetrzeć razem ze skórką na grubej tarce, posolić i odstawić by puściła sok następnie lekko odcisnąć .
Paprykę oczyścić i pokroić na paski. Pietruszkę posiekać i dodać do cukinii, doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy płat mięsa posmarować farszem cukiniowo - pietruszkowym, ułożyć po trzy paseczki papryki i zwinąć w roladki. Każdą owinąć boczkiem , spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym olejem. Pieczarki pokroić w grube paski , pomidory w kawałki i rozsypać po mięsie; dołożyć gałązki tymianku i polać dwoma łyżkami oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Komentarze