Filety z cukinią i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 55 min

Idealne na niedzielny rodzinny obiad.

  • 55 min

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
    1 mała cukinia
    Papryka czerwona
    4 plastry wędzonego boczku
    Kilka pieczarek
    Parę pomidorów koktajlowych lub dwa duże
    Natka pietruszki
    Świeży tymianek lub suszony
    Dwa ząbki czosnku
    Sól, pieprz, olej

Filety z cukinią i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozbić przez folię na cienki płat , posolić, popieprzyć , natrzeć czosnkiem i odstawić przynajmniej na godzinę.
    Cukinię przekroić na pół- wydrążyć środek i zetrzeć razem ze skórką na grubej tarce, posolić i odstawić by puściła sok następnie lekko odcisnąć .
    Paprykę oczyścić i pokroić na paski. Pietruszkę posiekać i dodać do cukinii, doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy płat mięsa posmarować farszem cukiniowo - pietruszkowym, ułożyć po trzy paseczki papryki i zwinąć w roladki. Każdą owinąć boczkiem , spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym olejem. Pieczarki pokroić w grube paski , pomidory w kawałki i rozsypać po mięsie; dołożyć gałązki tymianku i polać dwoma łyżkami oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy