Filety z halibuta

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Nietypowe acz smaczne połączenie

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - halibut (filet): 600 gramów
    - bulion (warzywny lub drobiowy): 150 mililitrów
    - śmietana: 200 gramów
    - seler naciowy (łodyga): 1 sztuka
    - szalotka: 3 sztuki
    - pieczarki: 100 gramów
    - żurawina (świeża): 100 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - tymianek (gałazka): 3 sztuki
    - wermut (wytrawny): 4 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - bazylia: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz biały do smaku: 1 szczypta

Filety z halibuta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler umyć, szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
  • 2. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji.
  • 3. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy