Fiński naleśnik z piekarnika

0 (0 ocen)

Tradycyjny fiński naleśnik w zapiekanej formie. Szybki i bezproblemowy do zrobienia. Zjedliśmy posypany tartą czekoladą, ale można podać także z dżemem lub owocami

Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    2 jaja
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki masła
    Czekolada lub dżem do podania

Fiński naleśnik z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wsypać przesianą 1 szklankę przesianej mąki (najlepiej tortowej lub innej jasnej). Wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać cukier i zmiksować.

    Wbić 2 jajka, ponownie zmiksować. Odstawić na 15 minut. Ponownie zmiksować.

    Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, rozpuścić i dokładnie rozprowadzić po dnie (rozpuściłam w mikrofalówce).

    Wlać masę naleśnikową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. Naleśnik wyrośnie mocno na brzegach a później opadnie.

    Pokroić porcje i podawać posypane czekoladą lub z dżemem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy