FLACZKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Znana, prosta, smaczna potrawa. U mnie w domu jedna z uwielbianych

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kg flaczków
    marchew
    pietruszka
    15 dag selera
    por
    cebula
    2 łyżki masła
    łyżka maki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    1,5 l wywar mięsny

Flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki wymyć kilkakrotnie w letniej wodzie. Następnie zalać zimną wodą i zagotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Przygotować wywar mięsny, włożyć do niego flaki i gotować, aż będą miękkie. Ostudzić w wywarze, wyjąć i pokroić w cienkie paski. Warzywa zetrzeć na tarce, udusić z łyżką masła, podlewając wywarem, połączyć z flakami i zalać wywarem, w którym flaki się gotowały. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić wywarem, dodać do flaków, zagotować, osolić i przyprawić do smaku solą i pieprzem i tartą gałką muszkatołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy