Flaczki drobiow

0 (0 ocen)

flaczki z mięsa kurczaka

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    kawałek pora ok.30cm
    natka pietruszki
    zielone części selera
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka przyprawy do flaków
    sól
    pieprz
    papryka ostra w proszku
    4 łyżki bułki tartej

Flaczki drobiow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka sprawić, umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Odlać wodę, opłukać jeszcze raz mięso, ponownie zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • 2. Gdy mięso jest prawie miękkie wyjąć, przestudzić, pokroić w podłużne kawałki i wrzucić do wywaru.
  • 3.
    Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki. Dodać do wywaru i wrzucić zielone oraz ziele, liść i majeranek.
  • 4.
    Dodać przyprawę do flaków, sól, pieprz i paprykę do smaku. Gotować do miękkości warzyw.
  • 5.
    Na koniec wsypać bułkę tartą celem zagęszczenia flaczków i zagotować. Jak tylko się zagotują od razu zestawić z ognia aby nie zmętniały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy