Flaczki drobiowo-pieczarkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna i syta zupa z udek kurczaka z dodatkiem pieczarek. Rozgrzewające danie jednogarnkowe dla całej rodziny pasuje na zakończenie karnawału.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 udek od kurczaka
    1 woreczek warzyw korzennych paski
    1 cebula
    30 dag pieczarek
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    1 liść laurowy
    przyprawa do flaków
    1 szklanka śmietany 30 %

Flaczki drobiowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy ok 3 litry wody . Dajemy liść laurowy i umyte udka. Gotujemy z dodatkiem soli ok 30 min. Ugotowane udka wyciągamy z wywaru. Warzywa pokrojone w cienkie paseczki dajemy do wywaru. Gotujemy.
  • 2. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na maśle dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki. Podsmażamy dodajemy do zupy. Mięso z udek kroimy w paseczki. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze chwilę . Doprawiamy przyprawą do flaków. Zaciągamy śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy