Flaczki po wiejsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znana,bardzo smaczna i prosta potrawa lubi ją cała moja rodzina.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg flaków cielęcych(gotowych,pokrojonych)
    150 g wędzonego boczku
    6 szklanek bulionu wołowego
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    1 papryczka chili
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oleju
    2 łyżki maki
    1 ząbek czosnku
    liść laurowy
    tymianek
    majeranek
    czubryca
    ostra i słodka papryka
    sól
    pieprz

Flaczki po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę,czosnek i papryczkę chili drobno posiekać,paprykę czerwoną pokroić w kostkę.
    Na rozgrzanym oleju zrumienić pokrojony w kostkę boczek, po czym dodać cebulę,paprykę ,papryczkę chili i czosnek ,smażyć przez chwilkę,oprószyć mąką i jeszcze smażyć chwilkę,wlać pomidory z zalewą,dodać flaki ,bulion po szczypcie przypraw i gotować przez 45 minut,doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy