Flaczki z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Boczniaki odkryłam dopiero chyba rok lub dwa lata temu. Można z nich naprawdę wiele wyczarować!

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    300g boczniaków
    1 duża marchewka
    1 pietruszka (korzeń)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Kawałek selera
    2 małe liście laurowe
    1 gałązka lubczyku
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Szczypta ostrej papryki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 l. wody

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy w paseczki. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Rumienimy, po czym dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz selera. Smażymy dwie minutki, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki: grzyby, przyprawy oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu ok 25 minut pod przykryciem. Jeśli trzeba ponownie doprawiamy. Podajemy na ciepło np. z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy