Flaki

0 (0 ocen)

Za flakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne.

Składniki:

  • 1 kg gotowanych flaków wołowych
    2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego)
    1 marchewka
    1 mały seler
    2-3 łyżki majeranku
    3 listki laurowe
    kilka ziarenek angielskiego ziela
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    do smaku gałka muszkatołowa
    do smaku biały pieprz mielony
    do smaku chili pieprz cayenne

Flaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Flaki zalać bulionem. Dodać przyprawy i starte warzywa. Wszystko zagotować i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i ponownie zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy