Flaki domowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Flaki domowe przygotowane z pełną starannością będą jak aksamit na nasze podniebienie.Przez wielu uważane jako niezbędne danie na domowych rodzinnych czy świątecznych obiadachjest jak wyznacznik, że trwa ważna uroczystość.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych blanszowanych
    2 litry wywaru z rosołu (z dodatkiem marchwi)
    kawałek selera
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    imbir
    majeranek

Flaki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki obgotowujemy, później je płuczemy w zimnej wodzie.
    Czynność powtarzamy trzy razy (zmieniając za każdym razem wodę).
    Po obgotowaniu flaki wrzucamy do wywaru z rosołu.
    Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Dodajemy majeranek, imbir i pieprz.
    Gotujemy do miękkości z przyprawami.
    Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
    Spożywamy na ciepło z pieczywem

Komentarze

Podobne przepisy