Podawać z pieczywem. Przepis otrzymałem SMS-em od mojego kolegi Karola tuż przd jego nagłym zgonem.
Składniki:
1 kg flaczków wołowych (koperty)
1 duża cebula
sól
ziele angielskie
marchew
seler
por
papryka mielona (słodka)
pieprz
gałka muszkatołowa
imbir lub przyprawa do flaczków
rosół (z kostki lub wywar z kości)
2 łyżki stołowe oleju
Flaki wołowe à la karlik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flaczki oczyścić, umyć i zagotować. Czynność powtórzyć dwa lub trzy razy. Włożyć do czystej wody, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, osolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej, włożyć pokrajany por, marchew i cebulę. Chwilę podsmażyć i zalać rosołem lub wywarem. Do gotującego się wywaru dodać pokrajany w kostkę seler, całość gotować aż warzywa będą miękkie (5-10 minut). Odstawić na bok płyty i przyprawić przyprawami do smaku. Flaki odcedzić. Pokroić w paseczki i włożyć do gorącego wywaru. Podawać z pieczywem.
Porady
Ilość składników dodajemy według własnego uznania i smaku.
Komentarze