Flaki wołowe à la Karlik

0 (0 ocen)

Podawać z pieczywem. Przepis otrzymałem SMS-em od mojego kolegi Karola tuż przd jego nagłym zgonem.

Składniki:

  • 1 kg flaczków wołowych (koperty)
    1 duża cebula
    sól
    ziele angielskie
    marchew
    seler
    por
    papryka mielona (słodka)
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    imbir lub przyprawa do flaczków
    rosół (z kostki lub wywar z kości)
    2 łyżki stołowe oleju

Flaki wołowe à la karlik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaczki oczyścić, umyć i zagotować. Czynność powtórzyć dwa lub trzy razy. Włożyć do czystej wody, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, osolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej, włożyć pokrajany por, marchew i cebulę. Chwilę podsmażyć i zalać rosołem lub wywarem. Do gotującego się wywaru dodać pokrajany w kostkę seler, całość gotować aż warzywa będą miękkie (5-10 minut). Odstawić na bok płyty i przyprawić przyprawami do smaku. Flaki odcedzić. Pokroić w paseczki i włożyć do gorącego wywaru. Podawać z pieczywem.

Porady

Ilość składników dodajemy według własnego uznania i smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy