Flan pomarańczowy

0 (0 ocen)

Flan to lekki deser pochodzący z południa Europy - zimny, prosto z lodówki, jest idealny na upalne dni :)

Składniki:

  • 300 ml soku z pomarańczy
    (ja wycisnęłam sok z 3 sztuk, ale były baardzo soczyste)
    3 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Flan pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flan pomarańczowy 1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i powoli wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Przelać do garnka i mieszać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Uważać, żeby się nie zagotował. Ostudzić.
  • Flan pomarańczowy 2. Ubić białka na sztywną pianę, delikatnie i stopniowo wmieszać do kremu. Przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki, aż zastygnie.

Komentarze

Podobne przepisy