Flan z masą jajeczno-szczypiorkową

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jeszcze jedna wersja Flanu . Bardzo smaczna .Danie bardzo popularne w kuchni angielskiej

  • 15 min

Składniki:

  • 40 dag mąki
    20 dag masła
    odrobina wody
    2 łyżki oliwy
    ½ litra słodkiej śmietanki
    4 jajka
    25 dag sera żółtego sera tartego ( Chedar )
    sól
    pieprz mielony biały
    pęczek dymki

Flan z masą jajeczno-szczypiorkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Zagnieść mąkę z masłem i odrobiną wody . Jak będzie odstawało od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki .

    Masa do zalewania :
    Śmietankę roztrzepać z jajkami , serem, drobno posiekaną dymką i przyprawami .

    Flan :

    Foremki ( 2 szt. ) do zapiekania wylepić ciastem tak aby zachodziło na brzegi( obciąć równo z brzegami foremek .Zalać masa śmietanowo – jajeczno – serowo-szczypiorkową . Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę .

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy