Focaccia z dodatkiem mąki razowej

0 (0 ocen)

Szybka kolacja ....:)

Składniki:

  • -mąka razowa 25 dkg
    -maka pszenna 25 dkg
    -drożdże świeże 4 dkg
    -sos beszamelowy 200 mililitrów
    -ser cheddar 15 dkg
    -wędzonka surowa 20 dkg
    -oliwki zielone 10 sztuk
    -pietruszka suszona 2 łyżki
    -czosnek granulowany 1 łyżeczka
    -sól 1 łyżeczka
    -woda zimna 200 mililitrów

Focaccia z dodatkiem mąki razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości letniej wody, odstawić do wyrośnięcia.
    Do miski wlać wodę, dodać sól, czosnek, drożdże, wymieszać.
    Dodać mąkę, wyrobić ciasto, odstawić pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie, rozwałkować ciasto na podsypanej, mąką stolnicy.
    Umieścić ciasto na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć boki w rulonik, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
    Posmarować, ciasto sosem beszamelowy, posypać pokrojoną wędzonkę, serem pokrojonym w drobną kostkę i rozłożyć połówki oliwek.
    Wszystko posypać natką pietruszki, piec w nagrzanym piekarniku 190 stopni 20 - 25 minut.
    Podawać na ciepło .
    SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Podobne przepisy