Focaccia z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży cukry łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn sól i 2 łyżki oliwy.
Wyrabiamy ciasto dolewając mleko aż będzie miało zwartą konsystencję.
Miesimy do chwili gdy będzie odchodziło od ręki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, a potem wałkujemy i wykładamy do okrągłej formy lub na blachę wysmarowaną oliwą.
Wierzch smarujemy oliwą i znowu czekamy aż wyrośnie.
3.Trzonkiem od drewnianej łyżki robimy wgłębienia i wciskamy do nich oliwki, a pomiędzy nie wiórki z czosnku. Posypujemy rozmarynem.
Pieczemy w 180*C ok. 20 minut.
Porady
Focaccię podajemy z oliwą z oliwek lub jako pieczywo na kanapki. Po przekrojeniu możemy w środek włożyć suszone pomidory i ulubione dodatki.
Komentarze