Focaccia z oliwkami i rozmarynem

0 (0 ocen)

Z wierzchu chrupiąca w środku miękka. Moim domownikom smakowała i znikła ze stołu w mgnieniu oka. Robi się ją bardzo szybko, bez czekania na wyrośnięcie ciasta.

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    25 g drożdży
    2/3 szkl wody
    1/3 szkl oliwy z oliwek ( dałam olej rzepakowy)
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    8 czarnych oliwek
    gałązka rozmarynu

Focaccia z oliwkami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • 2. Do drożdży dodać mąkę olej ( zostawić 1 łyżkę) i sól. Wyrobić gładkie ciasto.
  • 3. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta w dłoniach zrobić koło i palcami rozciągnąć na papierze tak żeby koło miało średnicę ok.27 cm.
  • 4. Skropić resztą oleju, wcisnąć przekrojone oliwki i posypać igiełkami rozmarynu. Palcami wcisnąć oliwki w ciasto.
  • 5. Od razu wstawić do piekarnika z temp. 60 stopni na 5 minut, następnie zwiększyć temp. do 180 stopni i piec 35 minut do lekkiego zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy