Fondant czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne i pyszne ciasto sprawia, że czujemy się w siódmym niebie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady (75% kakao) 2 jajka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła

Fondant czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Odłóż 4 kostki - przydadzą się później. Kiedy czekolada się roztopi dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodaj żółtka i ubite białka.

    2. Przygotuj naczynia do zapiekania. Możesz użyć kokilek do sufletów. Wysmaruj je masłem i wlej czekoladową masę.

    3. Rozgrzej piekarnik do 200oC. W każdej z porcji zanurz po dwie kostki czekolady i odstaw na 15 minut by się schłodziły. Następnie wstaw do piekarnika.

    4. Piecz maksimum 10 minut. W tym czasie deser wyrośnie. Po wyciągnięciu odstaw jeszcze na 3 minuty.

    5. Odwróć foremki na talerzu i podawaj natychmiast!

Porady

Ciasto można udekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy