Pyszna, francuska szarlotka podawana z bitą śmietaną.
30 min
Składniki:
100 g masła
cukier 9 łyżek
rodzynki 100g
cynamon 1 łyżeczka
andrut waflowy 3 sztuki
obrane i wypestkowane jabłka 1kg
masło do wysmarowania formy
rum do nasączenia rodzynek 4 łyżki
Francuska bez ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy obficie masłem - dno i boki. Następnie wykładamy ją andrutem waflowym i wstawiamy do lodówki.
2.Rodzynki moczymy około godziny w rumie, następnie je odsączamy. Jabłka obieramy i wypestkowujemy. Następnie kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.
3.Jabłka dzielimy na trzy części. Pierwszą część jabłek układamy na dnie tortownicy.
4.Następnie oprószamy je trzema łyżkami cukru, połową cynamonu i połową rodzynek. Kolejno ścieramy na wszystko 50 gram zimnego masła. Znowu układamy jabłka, oprószamy cukrem, cynamonem i rodzynkami.
5.Wykładamy ostatnią część jabłek i oprószamy startym masłem i cukrem. Tortownice owijamy folią aluminiową. Ciasto pieczmy godzinę, po 30 minutach zdejmujemy folie. Po wyjęciu ciasto studzimy, podajemy z bitą śmietaną.
Komentarze