Ciasto Francuska Fantazja z borówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miałam zrobić konkursowe danie z konkursu kulinarnego Taste The Summer by Almette Fruit , które urzekło jury. Miała być Francuska Fantazja z truskawkami, a wyszła Francuska Fantazja z jagodami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • * serek Almette z Jagodą i Maliną
    • 250 ml śmietany kremówki 36 %
    • opakowanie ciasta francuskiego
    • 250 g borówek
    • kieliszek syropu Blue Curacao
    • 0,5 cytryny (wyciskamy sok)
    • 4 łyżki cukru pudru

Ciasto francuska fantazja z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy na pół.

    Borówki zalewamy, sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Serek Almette z Jagodą i Maliną ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy na sztywno i na koniec delikatnie mieszając wkładamy Almette. Odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy borówki i przykrywamy górą ciastka, którą zdobimy masą i polewamy syropem Blue Curacao i zdobimy dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy