FRANCUSKA PIERŚ NA WARZYWNYCH FRYTKACH

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i proste w wykonaniu danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • NA 2 PORCJE:

    2 małe piersi kurczaka bez polędwiczek
    3 średnie marchewki
    jedna duża pietruszka
    kilka ziemniaków
    2 płaty ciasta francuskiego

    sól, pieprz
    majeranek
    zioła prowansalskie
    olej

Francuska pierś na warzywnych frytkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy w słupki jak frytki. Oprószamy ziołami, lekko polewamy oliwą i ,,mieszamy,, wszystko ręką aby olej i zioła oblepiły dokładnie wszystkie warzywa.
  • 2. Piersi kurczaka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem i zrumieniamy na rozgrzanym oleju.
  • 3. Płat ciasta francuskiego rozwałkowujemy, nacinamy brzegi tak aby środek nie był nacięty. Na ten środek kładziemy pierś kurczaka a nacięte brzegi zaplatamy na ,,ala warkoczyk,, na mięsie. Tak samo przygotowujemy drugą porcję.
  • 4. Warzywa wykładamy na blachę i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie na blachę dokładamy zaplecione mięso i wszystko razem pieczemy jeszcze 40 minut.

Porady

Podajemy z ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy