Francuska plecionka z mięsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolację lub na obiad

  • 30 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego
    200 g wędzonego boczku
    150 g mięsa wołowego z rosołu
    2 duże cebule
    1 łyżka smalcu
    pieprz czarny

Francuska plecionka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem i cebulą.
  • 2. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową, na którą wykładamy mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na mięso po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę - raz pasek lewy, raz prawy, układając go na mięsie pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie.
  • 3. Gotową plecionkę posypujemy czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia).

Komentarze

Podobne przepisy