płat ciasta francuskiego,
duża pierś z kurczaka,
cebula,
pół małego brokułu,
mała marchewka,
opcjonalnie kilka łyżek startego sera (na przykład parmezanu),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry)
na sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu greckiego,
opcjonalnie 2 łyżeczki majonezu,
2 duże ząbki czosnku,
sól, pieprz
Francuska tarta z kurczakiem, brokułami i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu z półplasterkami cebuli. Różyczki brokułu zblanszować lub ugotować (w zależności jak miękkie lubimy warzywa). Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozłożyć na blaszce (można lekko rozwałkować) i zawinąć do środka każdy brzeg (ja tym razem upiekłam dwie mniejsze tarty). Środek ciasta nakłuć widelcem i rozłożyć składniki. Doprawić i ewentualnie posypać serem. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut (do zarumienienia i wyrośnięcia boczków). Sos: zetrzeć czosnek, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić. Gotową tartę podawać z sosem.
Komentarze