Francuska tarta z kurczakiem, brokułami i sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna na ciepło i na zimno.

  • 45 min

Składniki:

  • na 3-4 porcje:

    płat ciasta francuskiego,
    duża pierś z kurczaka,
    cebula,
    pół małego brokułu,
    mała marchewka,
    opcjonalnie kilka łyżek startego sera (na przykład parmezanu),
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry)

    na sos czosnkowy
    4 łyżki jogurtu greckiego,
    opcjonalnie 2 łyżeczki majonezu,
    2 duże ząbki czosnku,
    sól, pieprz

Francuska tarta z kurczakiem, brokułami i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu z półplasterkami cebuli. Różyczki brokułu zblanszować lub ugotować (w zależności jak miękkie lubimy warzywa). Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozłożyć na blaszce (można lekko rozwałkować) i zawinąć do środka każdy brzeg (ja tym razem upiekłam dwie mniejsze tarty). Środek ciasta nakłuć widelcem i rozłożyć składniki. Doprawić i ewentualnie posypać serem. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut (do zarumienienia i wyrośnięcia boczków). Sos: zetrzeć czosnek, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić. Gotową tartę podawać z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy