francuska zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

francuska zupa cebulowa

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    4 łyżki masla
    200 ml wina wytrawnego
    600 ml bulionu
    4 łodyżki tymianku
    bagietka, masło, ser do podania (opcjonalnie)

Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w pióra i podmażamy na maśle aż się zeszkli
    dodajemy listki tymianku, wlewamy wino i gotujemy aż prawie całe wino odparuje, mieszamy aby nie przypalić cebuli. Wlewamy bulion, gotujemy. Na końcu doprawiamy do samku solą i pieprzem. Bagietki pokrojone w kromki smarujemy masłem i podsmażamy na suchej patelni, a kiedy się zarumienią posypujemy startym serem lub podpiekamy w piearniku z serem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy