Francuski orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest idealny dla miłośników orzechów

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 opakowania schłodzonego ciasta francuskiego,
    - 7 jajek,
    - 20 dag cukru pudru,
    - 25 dag zmielonych orzechów,

Francuski orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę do pieczenia (ok. 25 x 36 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedno z ciast rozkładamy w formie do pieczenia (najlepiej jeśli powstaną ok. 1 cm brzegi, pozostałe resztki ciasta odłożyć) .
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, następnie dodajemy zmielone orzechy. Do powstałej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. orzechowy biszkopt przelewamy do formy i przykrywamy drugim ciastem francuskim (z pozostałych ścinków ciasta można ułożyć wzorek).
  • 3. Cisto piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-40 min (najlepiej sprawdzić wykałaczką). Po wyjęciu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy