Francuski strudel

0 (0 ocen)

  • 15 min

wyśmienity przepis na pyszne tanie i łatwe danie dla całej rodziny a chrupkość gorącego ciasta francuskiego z pysznym farszem i sosem sprawia że z każdym kęsem masz ochotę na więcej

  • 15 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    30 dag pieczarek
    2 średnie cebule
    1 papryka czerwona
    30 dag ulubionej kiełbaski
    20 dag sera żółtego
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    olej do smażenia
    sos:
    100 g kefiru
    4 łyżki majonezu
    2-3 ząbki czosnku
    szczypta czosnku granulowanego
    sól
    pieprz
    cukier

Francuski strudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę , kiełbaskę i pieczarki w półksiężyce
    Podsmażamy według kolejności przyprawiamy i chwilkę dusimy
  • 2. rozwijamy całe ciasto i kładziemy farsz po długości
    posypujemy startym serem i zawijamy jak roladę
    wkładamy na posmarowaną blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut temp 200 C
  • 3. sporządzamy sos łącząc składniki
    stopień ostrości zależy od upodobania dodając mniej lub więcej czosnku
    jeśli nie mamy wyciskarki do czosnku możemy zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach
  • 4. upieczony strudel kroimy na plastry i polewamy sosem
    smacznego

Porady

wierzch ciasta można posmarować rozmąconym białkiem będzie bardziej chrupkie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy