Francuski Weronki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo lubimy ciasto francuskie, nawet mój mały niejadek Weronika lubi francuski , nazwałam je więc na jej cześc :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    10 dag szynki parzonej lub wędzonej
    10 dag sera żółtego
    2 łyżki śmietany 18%
    1 średnia cebula
    troszkę zieleniny (pietruszka , szczypior)
    1 jajko
    sól, pieprz

Francuski weronki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Szynkę , ser żółty , cebulę kroimy w malutkie kosteczki i wrzucamy do miski . Dodajemy do tego śmietanę i białko z jajka oraz pokrojoną drobno zieleninę . Doprawiamy pieprzem i solą .Dokładnie mieszamy.
  • Nałożony farsz na ciasto francuskie 2. Rozwijamy ciasto francuskie. na środek nakładamy zrobiony farsz i rozsmarowujemy po całym cieście .
  • zwinięte ciasto 3. Następnie zwijamy najpierw dwa krudsze boki a potem po długości ciasto. Podobnie jak na strudel.
  • Pokrojone francuski 4. Smarujemy po wierzchu żółtkiem i kroimy w paseczki szerokości ok 2 cm .
  • Upieczone francuski 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , na ok 25 -30 minut . a Tak wyglądaja gotowe francuski. Smacznego!!!!!!

Komentarze

Podobne przepisy