Francuskie bagietki

0 (0 ocen)

Domowe pieczywo smakuje najlepiej.Bagietki są pyszne z bardzo chrupiącą skórką.Na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3 dag drożdży
    pół szklanki ciepłej wody
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy lub oleju

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy

Francuskie bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej i ciepłym mlekiem i wodą.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby podrosły,na około 25 minut.
  • Ciasto. 2. Do mąki dodać sól,oliwę i wyrośnięte drożdże,zagnieść mięciutkie ciasto.Uformować kulę,włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około półtorej godziny,żeby ciasto wyrosło.
  • Uformowane. 3. Następnie ciasto podzielić ciasto na dwie części i uformować dwie podłużne bagietki.Bagietki ponacinać nożem.
  • Na blasze. 4. Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Upieczone. 5. Bagietki piec około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy