Francuskie ciasteczka z serem

0 (0 ocen)

Szybko się je robi i są bardzo smaczne

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 płat ciasta francuskiego
    1 jajko
    3 łyżeczki śmietany 12%

    Składnik dodatkowy:
    200 g sera białego półtłustego

    Składniki robocze:
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka roztopionego masła
    szczypta soli

Francuskie ciasteczka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krojonie ciasta na trójkąty 1. Ciasto francuskie pokroić na trójkąty.
  • Gotowy twaróg 2. Ser biały rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, żółtko oraz cukry. Dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do białego sera i delikatnie wymieszać.
  • Ciasta gotowe do pieczenia 3. Na trójkątach z ciasta francuskiego dawać po łyżeczce twarogu, zwinąć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ciastka i posmarować roztopionym masłem. Piec ok 15 min w temp. 180*C.
  • Gotowe ciasteczka 4. Ciastka można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Cukier do twarogu używamy według własnego smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy