francuskie kotleciki jajeczne z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, szybkie i łatwe kotlety z posiekanego mięsa drobiowego i jajek.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka lub indyka
    3 jajka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 zielona cebulka
    koperek
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz, papryka słodka czerwona
    1 ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki granulowanego
    olej do podsmażenia

Francuskie kotleciki jajeczne z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • francuskie kotleciki jajeczne z kurczaka 1. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w malutką kosteczkę. Zieloną cebulkę i koperek drobno siekamy i dorzucamy do mięsa.
    Do miski z kurczakiem wbijamy 3 jajka, dodajemy przyprawy, mąkę (możliwe, że będziecie potrzebowali mniej mąki - zależy od wielkości jajek) oraz śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy.
  • francuskie kotleciki jajeczne z kurczaka 2. Kotleciki smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju lub oliwie. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy