Francuskie muffinki z kremem jajeczno-śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muffinki są bardzo lekkie i rozpływają się w ustach,aczkolwiek po upieczeniu masa opada jakby robiła miejsce owocom..Z podanego przepisu wychodzi 12 szt.muffinek.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
    250 ml gęstej śmietany
    3 jajka
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    dowolne owoce;
    użyłam pokrojone plastry świeżego ananasa

Francuskie muffinki z kremem jajeczno-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta wykroić krążki o średnicy większej niż średnica foremki
  • Wylepiona ciastem forma do muffinek 2. Blachę wysmarować lekko tłuszczem,po czym każdą foremkę wylepić ciastem
  • Muffinki z masą przed pieczeniem 3. Śmietanę,cukier,cukier waniliowy,jajka utrzeć mikserem i wlać do każdej wylepionej muffinki.
  • 4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 15 minut.
  • Muffinki po wyjęciu z piekarnika 5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 15 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika blaszkę odstawić do wystudzenia(masa lekko opadnie)
  • Muffiny z owocami 6. Gotowe muffinki wyłożyć na talerz i ułożyć dowolne owoce np.świeży pokrojony ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy