Francuskie paszteciki

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne danie idealne na śniadanie (wtedy przygotowane paszteciki wstawiamy na noc do lodówki a pieczemy rano) albo na przystawkę np. sylwestrową.

Składniki:

  • 250g ciasta francuskiego,
    125g białego sera,
    1/2 pęczka szczypioru,
    50g szynki,
    jajko,
    sól, pieprz,
    2 łyżki startego parmezanu.

Francuskie paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć na blasze. Pozostałe paski ciasta delikatnie składać na pół wzdłuż. Zostawić brzeg o szerokości ok 1-1,5cm, a pośrodku zrobić równoległe nacięcia. W miseczce wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem.

    Piec około 13-15 minut w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy