Francuskie paszteciki "Gwiazdki"

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Na wigilię i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto francuskie - 2 płaty
    pieczarki - 30 g
    cebula - 1 szt.
    jajko - 1 szt.
    olej do smażenia
    sezam - 1 łyżka
    sól, pieprz

Francuskie paszteciki "gwiazdki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki. Dusimy aż wyparuje woda. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Z ciasta francuskiego foremką wycinamy gwiazdki. Na jednej nakładamy po łyżeczce farszu, brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Zlepiamy brzegi.
  • 3. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy