Francuskie paszteciki z kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto francuskie ma wielką zaletę, dobrze smakuje na słono jak i na słodko . Paszteciki pasują do barszczu ale można tez podgryzać je bez żadnych dodatków.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 15 dag kapusty kiszonej
    mała cebula
    olej rzepakowy
    ok. 1 szklanki wody
    łyżka suszonych , mielonych grzybów
    pieprz
    szczypta majeranku

    ciasto francuskie 275g

    jajko do posmarowania pasztecików
    zioła prowansalskie do posypania

Francuskie paszteciki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Dodaję kapustę. Chwilę podsmażam. Następnie dodaję suszone grzyby i podlewam kapustę wodą. Duszę do miękkości. Doprawiam pieprzem i majerankiem. Kiedy farsz ostygnie wkładam go do elektrycznego rozdrabniacza. Można drobno go pokroić nożem. Z ciasta wycinam 6 pasków , każdy dzielę na 3 częśći. Nakładam łyżeczkę farszu i przykrywam drugim kwadracikiem. Przyciskam boki widelcem. układam na blasze i smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję przyprawą prowansalską. Piekę około 20 minut w 180.

Porady

Takiego samego farszu używam do nadziewania drożdzowych pasztecików.

Komentarze

Podobne przepisy