Ciasto francuskie ma wielką zaletę, dobrze smakuje na słono jak i na słodko . Paszteciki pasują do barszczu ale można tez podgryzać je bez żadnych dodatków.
60 min
Składniki:
ok. 15 dag kapusty kiszonej
mała cebula
olej rzepakowy
ok. 1 szklanki wody
łyżka suszonych , mielonych grzybów
pieprz
szczypta majeranku
ciasto francuskie 275g
jajko do posmarowania pasztecików
zioła prowansalskie do posypania
Francuskie paszteciki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Dodaję kapustę. Chwilę podsmażam. Następnie dodaję suszone grzyby i podlewam kapustę wodą. Duszę do miękkości. Doprawiam pieprzem i majerankiem. Kiedy farsz ostygnie wkładam go do elektrycznego rozdrabniacza. Można drobno go pokroić nożem. Z ciasta wycinam 6 pasków , każdy dzielę na 3 częśći. Nakładam łyżeczkę farszu i przykrywam drugim kwadracikiem. Przyciskam boki widelcem. układam na blasze i smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję przyprawą prowansalską. Piekę około 20 minut w 180.
Porady
Takiego samego farszu używam do nadziewania drożdzowych pasztecików.
Komentarze