Francuskie pulpeciki "Ale jaja"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Francuskie kuleczki z farszem jajeczno-serowym.. Mogą służyć za przekąskę lub lekką kolację :)

  • 40 min

Składniki:

  • Na 15 pulpecików;
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 jajka
    4 plastry sera żółtego
    2 łyżki śmietany 18%
    przyprawa tzatziki
    sól , pieprz
    masło do wysmarowania blaszki

    Do dekoracji:
    ogórek , pomidor , rzodkiewka ,koper

Francuskie pulpeciki "ale jaja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na farsz 1. Jajka gotujemy na twardo (ok 5/6 min ) ,studzimy, obieramy ,ser kroimy w małą kostkę , dodajemy śmietanę , sól i pieprz. Wszystko miażdżymy widelcem.
  • ciasto z farszem 2. Ciasto francuskie przekrawamy 4 razy pionowo i 2 razy poziomo -powstanie nam 15 kwadracików. Na każdy kładziemy po łyżeczce farszu.
  • przed pieczeniem 3. Rogi każdego kwadracika zlepiamy do góry , następnie formujemy dłońmi kulki. Blachę smarujemy masłem, układamy pulpeciki , wierch każdego posypujemy przyprawą tzatziki.
  • francuskie pulpeciki 4. Pieczemy ok 30 min w 180st. Wykładamy na talerz , dekorujemy świeżymi warzywami.

Porady

Do pulpecików świetnie pasuje pikantny sos tzatziki.

Komentarze

Podobne przepisy