Francuskie rożki do barszczyku

0 (0 ocen)

Świetnie się sprawdziły u mnie na świątecznym stole podczas wigilii z barszczykiem.

Składniki:

  • *1 opakowanie ciasta francuskiego
    *kiszona kapusta
    *suszone grzyby (mogą być normalne pieczarki)
    *3 ząbki czosnku
    *przyprawy i papier do pieczenia

Francuskie rożki do barszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: Grzyby wymaczamy dobrze w gorącej wodzie i groimy w małe kawałki i wrzucamy na patelnię z małą ilością tłuszczu. Szatkujemy kapuste i wrzucamy do grzybów. Doprawiamy według uznania. Kroimy czosnek bardzo drobno i dorzucamy na patelnie i wszystko ładnie podsmażamy.
  • 2. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i wycinamy średnie kwadraty. Na każdy z kwadratów układamy farsz i po przekątnej zaginamy i uciskamy końcówką widelca aby się nie rozwaliło.
  • 3. Rożki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni i pieczemy aż się zarumienią ok.10 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy