ciasto francuskie:
3 szkl. maki (lub 2 wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
1/3 kostki masła roztopionego
woda - ile się wgniecie
sól do smaku
kostka masła
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego,
ok. 1 szkl. wody
przyprawy: sól, pieprz, oregano itp
przecier pomidorowy
15 dag sera żółtego
Francuskie ruloniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto jak na makaron z mąki, roztopionego masła i wody. Aby przyspieszyć czas wykonania całego ciasta wkładam je na ok. pół godziny do zamrażarki.
Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto i na środek położyć kostkę masła. Złożyć ciasto w kopertę, rozwałkować, ponownie złożyć w kopertę i znów do zamrażarki na 1/2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, złożyć w kopertę i do zamrażarki. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2 razy.
Gotowe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w kwadraty, rozsmarować trochę farszu i zwinąć w rulonik. Końce zlepić aby farsz nie wypłynął.
Farsz: mięso mielone podsmażyć, dodać przyprawy, przecier, wodę i dusić do miękkości aż woda odparuje, ewentualnie dodać jej trochę ponownie . Na koniec dodać starty ser, lub plasterki sera układać na farszu.
Piec do zrumienienia w mocno nagrzanym piekarniku 200 st.
Porady
Jeśli zostanie ciasto, można je zamrozić lub na pokrojone kwadraty układać cząstki jabłek posypane cynamonem, złożyć w kopertę i piec tak samo.
Komentarze