Francuskie ślimaczki i ciasteczka z brzoskiwnią

0 (0 ocen)

Łatwy i szybki przepis na ciasteczka

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    Ciasteczka z brzoskwinką:
    Brzoskwinie z puszki
    rozmącone jajko

    Francuskie ślimaczki:
    200g zmielonych orzechów włoskich
    100g cukru
    2 kieliszki rumu (najlepiej kokosowego)
    80 g śmietany kremówki 30%

Francuskie ślimaczki i ciasteczka z brzoskiwnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Francuskie ślimaczki:

    Orzechy mieszamy ze śmietanką, cukrem, i rumem, delikatnie ucierając.
    Na ciasto francuskie wykładamy nadzienie i zwijamy w "roladę". Ucinamy ciasteczka o grubości około 1,5 - 2 cm. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i pieczemy w 200stopniach aż ciasto nabierze złotego koloru


    Ciasteczka z brzoskwinią:

    ciasto francuskie tniemy na większe kwadraty. Brzegi kwadratów smarujemy rozmąconym jajkiem, na środek układamy kawałek brzoskwini i zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy tak samo jak francuskie ślimaczki

Komentarze

Podobne przepisy