Francuskie ślimaczki makowe z cytrynowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy nie masz czasu na pieczenie, ta propozycja na słodką przekąskę jest w sam raz dla ciebie.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    250 g masy makowej

    LUKIER:

    1/2 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    wrzątek

Francuskie ślimaczki makowe z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć.
  • 2. Masę makową rozsmarować na cieście.
  • 3. Ciasto zwinąć na roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • 4. Roladę pokroić na ok 20 równych części.
  • 5. Każdego ślimaczka układać na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Piec w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia ciasta.
  • 7. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny, dodać odrobinę wrzątku, rozcierając na lukier. Gęstość lukru regulować ilością wrzątku.
  • 8. Ślimaczki wyłożyć na kratkę, polać lukrem cytrynowym.

Porady

Zamiast lukru można użyć samego cukru pudru.

Komentarze

Podobne przepisy